Etiquetes

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Després del projecte de la Torre Condal del que vàrem parlar fa un temps, avui dediquem aquesta entrada a un altre projecte no realitzat però no per això menys interessant. Avui parlarem de l’Hotel Attraction, un projecte de gratacels per a la ciutat de Nova York atribuït a Antoni Gaudí.

fig.1 - Alçat de l'Hotel Attraction

fig.1 – Alçat de l’Hotel Attraction

Aquesta titànica empresa està datada al 1909, i estava destinada a erigir un edifici de 360 metres en una Nova York en la que encara no hi havia un sol gratacels que ni tan sols s’apropés a aquesta alçada.

Tot i que aquest era un període enormement agitat per l’arquitecte català ja que estava plenament involucrat en la construcció de la Pedrera, de la Torre de Bellesguard, el Park Güell, i la capella de les Teresianes; se suposa que en aquest any 1909 dos grans empresaris americans van visitar Barcelona i van quedar comprensiblement meravellats per les obres en què Gaudí estava treballant.

Aquests empresaris d’identitat desconeguda presumptament varen proposar a l’arquitecte de fer una gran construcció a Nova York, i d’aquesta proposta és d’on es suposa que van néixer els esbossos i dibuixos que avui podem veure.

fig.2 - Planta de l'Hotel Attraction

fig.2 – Planta de l’Hotel Attraction

L’edifici hauria d’estar format per la combinació de diferents cossos geomètrics propis del llenguatge arquitectònic de Gaudí, els paraboloides de revolució, que ja es poden veure a la Sagrada Família. Aquests paraboloides formarien una planta centralitzada, girant entorn a un cos central de grans dimensions (que és el que assoliria els 360 metres) al que s’hi adossarien els altres cossos més petits creant una forma lobulada semblant a una flor (fig.2).

Aquest edifici va ser recuperat fa relativament poc com a projecte proposat per a la construcció que havia d’ocupar la zona zero a Nova York després de l’atemptat de l’11-S. Les característiques interiors de l’edifici van contribuir a que esdevingués una bona candidatura, ja que el grandiós saló d’exposicions, amb més de 100 metres d’alçada(fig.3), que en un primer moment havia d’honorar i homenatjar als pares de la nació americana seria l’espai idoni per a l’homenatge de les víctimes de l’atac terrorista.

fig.3 - Alçat de l'Hotel amb les dependències detallades

fig.3 – Alçat de l’Hotel amb les dependències detallades

Els lectors s’hauran fixat en que empro el condicional constantment, perquè la realitat és que tot i que els dibuixos conservats tenen quelcom propi de Gaudí, aquests no es poden atribuir amb certesa a l’arquitecte reusenc. Els esquemes i esbossos que ens han arribat són obra en gran mesura del jove Joan Matamala, fill de Llorenç Matamala, escultor i modelista de Gaudí, d’entre els anys 1952 i 1956, més de 20 anys després de la mort del geni.

Tanmateix, podem distingir clarament que dels esbossos conservats n’hi ha que son propis d’un jove encara sense ofici (Matamala), amb un valor arquitectònic relatiu, i també n’hi ha d’altres fets per una mà més rigorosa, en els que veiem dependències interiors de l’edifici i demés. Aquests segons podrien ser de Gaudí, però al no estar firmats, no hi ha indicis que ho puguin corroborar.

Així doncs aquest és un d’aquells projectes que tot i tenir possibilitats de ser fals, a molts ens agradaria que fos cert i no només això,  hauria sigut fantàstic veure’l construït a Manhattan. De fet, aquest anhel és compartit arreu del món i fins i tot grans sèries de ficció americanes com Fringe li han dedicat una petita part del seu temps:

Espero que us hagi agradat!

Per saber-ne més:

– PERMANYER, Lluís: El primer rascacielos. Article a Vivir en Barcelona, secció de La Vanguardia. Publicat el 21-6-2001.

– BBC – Gaudi’s design proposed for WTC (23-1-2003)

– BASSEGODA I NONELL, JOAN. Gaudí y el Hotel de Nueva York. ABC (23-2-2003)

– GUEILBURT, Luis. L’hotel Attraction, un projecte inventat atribuït a Gaudí. IGC. Setembre de 2007

 

Pax Tecvm!

Jordi Garrido.